3,3 δισεκατομμύρια Κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η Σαουδική Αραβία

3,3 δισεκατομμύρια Κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η Σαουδική Αραβία
New Post Τελευταία νέα

Σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα καθυστερούν να ανακοινώσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι επιβάλλουν εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα. Το εμπάργκο θα ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου και θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την ήδη αγωνιζόμενη τουρκική οικονομία.

Οι τουρκικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Είναι η πρώτη φορά που τα τουρκικά προϊόντα έχουν απαγορευτεί στη Σαουδική Αραβία τα 30 χρόνια εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία εξήγαγε στο αραβικό βασίλειο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα, έπιπλα, ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως Ψυχρός Πόλεμος.

Η διοίκηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε μια σειρά από λεκτικές επιθέσεις εναντίον του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al-Saud και τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Η Σαουδική Αραβία ήταν ο 15ος μεγαλύτερος εξαγωγές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης Cumhuriyet, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ταραγμένες λόγω της πολιτικής της Τουρκίας στον Κόλπο, των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και του επακόλουθου θανάτου του Khashoggi.

Οι εντάσεις στην πολιτική διέκοψαν επίσης τις οικονομικές σχέσεις και στην πραγματικότητα υπήρχε ένα σιωπηλό εμπάργκο για δύο χρόνια.

Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία αύξησε τους φόρους στα τουρκικά προϊόντα από 5% σε 15%, ενώ προϊόντα τουρκικής προέλευσης, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αντιμετωπίστηκαν αρνητικά στα τελωνεία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

Σε μια εποχή που η Τουρκία απειλεί τον πόλεμο με τα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο, και συνεχίζει να παραβιάζει τον θαλάσσιο χώρο και την υφαλοκρηπίδα του τελευταίου, η ΕΕ έχει χωριστεί μεταξύ εκείνων που θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και εκείνων που δεν το κάνουν.

Η Σαουδική Αραβία, ωστόσο, έλαβε την αποφασιστική απόφαση καθώς η διάσπασή της με την Τουρκία και το Κατάρ διευρύνεται λόγω της ανοιχτής υποστήριξης για την τρομοκρατική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που απειλεί άμεσα άλλα κράτη του Κόλπου.

Ενημερωθείτε λεπτό προς λεπτό για όλες οι εξελίξεις από το oroposonline.gr/

Οι και από την εφαρμογή μας