28η Οκτωβρίου Επέτειος του ΟΧΙ

Επέτειος του Όχι, όταν το 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς απάντησε με το ιστορικό «Όχι» στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη, οδηγώντας την Ελλάδα στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς τιμάται η Εθνική Επέτειος του «Όχι».

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η ημέρα;

  • Ένα ιστορικό «Όχι»: Η απάντηση του Μεταξά στο ιταλικό τελεσίγραφο αποτέλεσε μια πράξη αντίδρασης απέναντι στις φασιστικές επεκτατικές βλέψεις της εποχής.
  • Η αρχή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου: Η απόφαση αυτή οδήγησε την Ελλάδα σε έναν άνισο αγώνα ενάντια στις ιταλικές δυνάμεις κατοχής.
  • Ένα σύμβολο αντίστασης: Το «Όχι» έγινε ένα σύμβολο αντίστασης και εθνικής υπερηφάνειας, εμπνέοντας τον ελληνικό λαό να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του πολέμου.
  • Κληρονομιά για τις επόμενες γενιές: Η μνήμη του «Όχι» διατηρείται ζωντανή και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, υπενθυμίζοντας μας τη σημασία της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Πώς τιμάται η Επέτειος του Όχι στην Ελλάδα;

  • Στρατιωτικές παρελάσεις: Σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται στρατιωτικές παρελάσεις, στις οποίες συμμετέχουν μαθητές, φοιτητές και στρατιωτικές μονάδες.
  • Εκδηλώσεις μνήμης: Διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης, όπως ομιλίες, συναυλίες και εκθέσεις, με στόχο να τιμηθούν οι ήρωες του πολέμου.
  • Εορταστικές εκδηλώσεις: Οι πόλεις και τα χωριά διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις, όπως χορούς και γιορτές, για να γιορτάσουν την επέτειο.

Γιατί είναι σημαντικό να θυμόμαστε την Επέτειο του Όχι;

Η Επέτειος του Όχι μας υπενθυμίζει τη σημασία της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αντίστασης. Μας διδάσκει να τιμούμε το παρελθόν μας και να εμπνεόμαστε από τους προγόνους μας. Επιπλέον, μας καλεί να είμαστε ενωμένοι και να υπερασπιζόμαστε τις αξίες που θεωρούμε σημαντικές.

Η Αρχή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου: Ένα “Όχι” που άλλαξε την ιστορία

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς σηματοδοτεί την αρχή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Αυτή η σύρραξη ξεκίνησε μετά την αποφασιστική άρνηση του Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά να υπογράψει το τελεσίγραφο που του επέδωσε ο Ιταλός πρέσβης, με το οποίο η Ιταλία ζητούσε την παράδοση ελληνικών περιοχών. Η απάντηση του Μεταξά ήταν ένα ηχηρό και ιστορικό «Όχι», που έγινε το σύμβολο της αντίστασης του ελληνικού λαού.

Τα αίτια του πολέμου

  • Οι επεκτατικές βλέψεις της Ιταλίας: Η φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι είχε επεκτατικές βλέψεις στα Βαλκάνια και επιθυμούσε να δημιουργήσει μια νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα, με τη στρατηγική της θέση, αποτελούσε έναν ελκυστικό στόχο.
  • Η αδυναμία της Δύσης: Οι Δυτικές Δυνάμεις, απασχολημένες με την ανασυγκρότηση μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, ήταν απρόθυμες να εμπλακούν σε έναν νέο πόλεμο. Αυτό ενθάρρυνε τον Μουσολίνι να προχωρήσει στις επιθετικές του ενέργειες.

Η πορεία του πολέμου

Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος διεξήχθη σε δύσκολες συνθήκες για την Ελλάδα. Οι ιταλικές δυνάμεις ήταν αριθμητικά και τεχνολογικά ανώτερες. Ωστόσο, το ηρωικό φρόνημα των Ελλήνων στρατιωτών και πολιτών, σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του ελληνικού χειμώνα, οδήγησαν σε μια σειρά από ελληνικές νίκες. Οι Ιταλοί υπέστησαν μεγάλες απώλειες και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν σε αλβανικό έδαφος.

Η σημασία του «Όχι»

Η απόφαση του Μεταξά να πει «Όχι» στην Ιταλία είχε σημαντικές συνέπειες:

  • Ένα σύμβολο αντίστασης: Το «Όχι» έγινε ένα σύμβολο αντίστασης ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.
  • Ένα πλήγμα στο άστρο του Μουσολίνι: Η ελληνική αντίσταση αποδείχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα για το κύρος του Μουσολίνι και έδειξε ότι η Ιταλία δεν ήταν αήττητη.
  • Η είσοδος της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Η ελληνική νίκη ενέπνευσε άλλους λαούς που αγωνίζονταν ενάντια στον άξονα και οδήγησε στην εμπλοκή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κληρονομιά του «Όχι»

Η Επέτειος του «Όχι» τιμάται κάθε χρόνο στην Ελλάδα ως εθνική εορτή. Το «Όχι» αποτελεί μια διαχρονική υπενθύμιση της σημασίας της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της αντίστασης. Είναι μια ιστορία που εμπνέει και ενώνει τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Share its care

περισσότερες αναρτήσεις

Σήμερα, 3 Νοεμβρίου1957: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το Sputnik 2, το οποίο μεταφέρει το πρώτο ζωντανό πλάσμα στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα

Σήμερα, 3 Νοεμβρίου1957: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το Sputnik 2, το οποίο μεταφέρει το πρώτο ζωντανό πλάσμα στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα

Η επιλογή και η προετοιμασία της Λάικα Η επιλογή της Λάικα ως του πρώτου ζωντανού πλάσματος που θα ταξίδεψε στο διάστημα δεν ήταν τυχαία. Οι

επικοινωνία
Διαδικτυακή Πύλη Ανατολικής Αττικής Ωρωπού Ερέτριας Χαλκίδας Ευβοίας Τακτικές ενημερώσεις για Events σε Ωρωπό & Χαλκίδα & Δρομολόγια πλοίων και ΚΤΕΛ .Βρείτε τα δρομολόγια Κτελ Για Ωρωπός & Συκάμινου & Μαλακάσας & Δήλεσι Ακίνητα & Ενοικίαση & Πωλήσεις.Ενοικίασης καταλυμάτων, Βρείτε μεταχειρισμένα και καινούργια αυτοκίνητα στην ευρύτερη Περιοχή Ωρωπού και Κάλαμος & Μαλακάσας & Ερέτριας, Ενοικίαση Διαμερισμάτων , πώλησης κατσικιών και οικοπέδων

Διαδικτυακές ψηφιακές υπηρεσίες κατασκευή ιστοσελίδων Διορθώσεις και παραμετροποίηση ιστοσελίδων & Προστασία Ιστοσελίδας Cloudflare + Amazon WAF + VPN Δημιουργία Push notification Για διαφημιστικούς σκοπούς

είμαστε εδώ

Προσοχή κλοπή περιεχομένου απαγορεύεται το IP  καταγράφεται 

Άρθρο 1 - Νόμος 2121/1993 - Πνευματική ιδιοκτησία